Loading

Kennismaken: Pascal van Twillert van Vishandel R. van de Mheen

Dat de vishandel bij veel mensen uit Spakenburg in de genen zit, is geen geheim. Zo werd Vishandel R. van de Mheen in 1980 gestart door vader CHOF20181025-0183-Edit-2000px.jpgReindert van de Mheen met een kleine bus en een kraampje. Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door zoon Marthijn en bestaat inmiddels uit verschillende verkoopwagens die het land met verse vis doorkruisen en binnenkort zelfs een vaste winkel in winkelcentrum De Gaard in Utrecht. Een van die verkoopwagens wordt beheerd door Pascal van Twillert. Hij is elke donderdag en zaterdag, samen met Wianne Willigenburg, op Gorinchem-Oost te vinden.

Het hele land door
Ook Pascal belandde al op jonge leeftijd in de visbranche. Zijn familie bezat een zeevisgroothandel, dus een bijbaantje heeft dan al snel iets met vis te maken. Nadat Marthijn een nieuwe medewerker zocht, werd hij een van de vaste gezichten van Vishandel R. van de Mheen. Sinds een jaar of zes bezoekt hij met zijn mobiele viswinkel niet het alleen het winkelcentrum in Gorinchem, maar komt hij ook wekelijks in Buren, Herwijnen en Waardenburg.

Lange rijen tijdens de lunchpauze
Het assortiment bestaat al lang niet meer alleen uit verse vis, zoals bij de start in 1980. Zo kan men tegenwoordig bij de viswagen ook terecht voor kant-en-klaar maaltijden, zoals tortilla’s, bami, paella of quiche. Uiteraard wel allemaal door Marthijn van de Mheen en zijn team vers bereid en met vis als terugkerend ingrediënt. Zelf is Pascal vooral van de kabeljauw of schol. En hoewel hij er dagelijks heel veel schoonmaakt, is hij niet zo dol op haring. Op Nieuw Dalem is de gebakken vis veruit favoriet: kibbeling en lekkerbekjes. Zo weten ook veel medewerkers van het nabijgelegen bedrijventerrein de viswagen te vinden en staat er op de donderdag tijdens de lunchpauze altijd een lange CHOF20181025-0189-Edit-2000px.jpgrij. Al wordt deze uiteraard zo snel mogelijk door Pascal en Wianne weggewerkt, waarna iedereen tevreden van een heerlijke verse vislunch kan genieten.

Vishal
De dag begint rond 6:00 uur in de vishal in Spakenburg. Daar wordt alle vis voor Vishandel R. van de Mheen schoongemaakt en worden andere producten voorbereid en klaargemaakt. Nadat het ijs is bijgevuld en alle verse vis is ingeladen, vertrekt Pascal rond een uur of acht, half negen naar de standplaats van die dag. Op sommige dagen bezoekt hij zelfs meerdere locaties, waarna hij om een uur of zes weer richting Spakenburg vertrekt om uit te laden en de wagen schoon te maken.

Winkel of wagen?
Met een mobiele viswinkel kun je gaan en staan waar je wilt, dus het geeft veel vrijheid. Aan de andere kant heb je in een wagen slechts een beperkte ruimte tot je beschikking. In een vaste winkel kun je dan ook veel meer producten aanbieden en kun je je klanten veel meer keuze bieden. Als Pascal zou moeten kiezen tussen een wagen of een winkel, vindt hij dat nog best lastig; het heeft immers allebei voor- en nadelen. In de winter kan een wagen nog best koud zijn. Maar daar staat tegenover dat je wel lekker veel in de buitenlucht bent. En het is natuurlijk erg leuk om op zoveel verschillende plaatsen te komen. Vooralsnog hoopt hij in elk geval nog een hele tijd met zijn wagen het land te doorkruisen en daarbij uiteraard ook Nieuw Dalem aan te doen.