Loading

Kennismaken: Alex en Ping Zhu van Chinees restaurant Jasmijn

Alex Zhu liep al van jongs af aan al mee in het restaurant van zijn ouders. Daar leerde hij het vak en de gerechten kennen: eerst helpen in de keuken, daarna aan de slag in de bediening. Het was dan ook een logisch vervolg dat hij op een CHOF20181025-0335-Edit-2000px.jpggegeven moment een eigen restaurant zou openen. Na een aantal jaren een eigen restaurant in Utrecht te hebben gehad, vond hij het tijd voor iets nieuws. Op Nieuw Dalem was toen net ruimte vrijgekomen en besloot hij daar, nu zo’n acht jaar geleden, samen met zijn vrouw Ping Chinees restaurant Jasmijn te openen.

Familierestaurant
Elke dag zijn Alex en Ping vanaf een uur of 12 op Nieuw Dalem te vinden. Want hoewel het restaurant om 15:00 opengaat, is er voor die tijd genoeg voor te bereiden. Ping is het vaste gezicht van restaurant Jasmijn en neemt alle bestellingen op, terwijl Alex in de keuken staat. Een echt familierestaurant dus, al is het de vraag of hun kinderen de zaak ooit zullen overnemen. Voor Alex gelukkig geen must, want met een eigen restaurant dat dagelijks is geopend, weet hij uit ervaring dat er maar weinig vrije tijd overblijft. Gelukkig hebben ze een vaste kok in dienst, zodat er wel af en toe tijd is om gezellig met het gezin door te brengen.

Kip Generaal
Dagelijks gaan er heel wat porties Babi Pangang, Foe Yong Hai en Tjap Tjoy bij Jasmijn over de toonbank. Want hoewel in een grote stad als Utrecht ook regelmatig de wat minder bekende gerechten worden besteld, zijn dat toch wel de maaltijden die de Gorkummers het liefst eten. Alex probeert zijn bezoekers altijd te verleiden om ook eens een ander gerecht te proberen. Zoals Kip Broccoli, een gerecht met lekkere verse groenten dat ook veel kinderen lusten. Of een nieuw gerecht als Kip Generaal. Dit gerecht, vernoemd naar Generaal Tsou, komt oorspronkelijk uit Amerika. De exacte ingrediënten houdt hij liever geheim, dat CHOF20181025-0297-Edit-2000px.jpgmoeten de mensen maar zelf proeven, maar het is iets met krokante kip en een pikante saus.

Vegetarisch of glutenvrij
Elke twee weken biedt Jasmijn een speciaal afhaalmenu, zodat bezoekers nieuwe gerechten kunnen proberen. En aan de vaste bezoekers worden er af en toe zelfs wel eens speciale gerechten geserveerd die niet op de kaart staan. Daarnaast zijn er in de loop der tijd ook steeds meer vegetarische gerechten aan de kaart toegevoegd. Maar ook mensen met een speciaal dieet kunnen prima bij Jasmijn terecht en het is geen probleem om een glutenvrij gerecht te bereiden.

Bedrijfscatering
Restaurant Jasmijn kent inmiddels vele vaste klanten, waarvan er sommigen soms wel meerdere keren per week langskomen. En ook veel bedrijven weten het restaurant regelmatig te vinden. Zo kun je bij Jasmijn niet alleen Chinees eten afhalen of ter plaatse in het bijbehorende restaurant nuttigen, je kunt er ook maaltijden laten cateren. Zo werden ze onlangs nog gevraagd door een bedrijf, dat al vele jaren vaste klant is, om het eten tijdens hun jaarlijkse personeelsuitje te verzorgen. Een heel gebruikelijk verzoek, totdat bleek dat dit helemaal in het Belgische Spa plaatsvond! Weer eens wat anders dan het verzorgen van het diner tijdens een uitgelopen vergadering.

Geen Hollandse keuken
Zelf eet Alex eigenlijk altijd Chinese gerechten. Niet alleen op de dagen dat het restaurant is geopend, maar ook op de weinige avonden dat het echtpaar vrij is en thuis eet. Het is zeker niet zo dat hij een hekel heeft aan de Hollandse keuken, af en toe een biefstukje vindt hij best lekker, maar hij vindt de Aziatische keuken nu eenmaal veel smaakvoller. Langer dan twee dagen geen Chinees eten vindt hij dan ook best lastig. Iets dat overigens tijdens de vakantie in Italië soms best een uitdaging was….